Vergeten verleden: de nederlaagserie!

Onze voetbalvoorvaderen kon creativiteit voor het creëren van spanning niet worden ontzegd. In vergelijking met een voetbalformule uit het verleden is de hedendaagse voorbereiding op het seizoen ronduit saai. Oefenpotjes terwijl Piet en Jan nog op vakantie zijn lopen over in bekerwedstrijden die steeds nadrukkelijker als oefenpotjes worden beleefd. De toverformule uit het verleden? De nederlaagserie!

De opzet daarvan was eenvoudig. De hoofdmacht speelde tegen een aantal opponenten, degene die het beste resultaat behaalde tegen die hoofdmacht won de nederlaagserie. Bekers, geldprijzen, sportartikelen waren er te verdienen. Maar vooral de eer stond op het spel. Beroemd binnen de Korendijk werd de strijd om de Hubersbokaal, georganiseerd door buurman N.B.S.V.V., uit naam van het plaatselijke assurantiekantoor. Die jarenlange traditie eindigde met een heuse finale, op 19 juni 1971.
Tekst hieronder cursief:
Op het terrein van NBSVV heeft zaterdagmiddag Piershil via een 3-2 overwinning op Maasdam beslag weten te leggen op de Hubersbokaal. Daarmee is een einde gekomen aan de door NBSVV de laatste jaren georganiseerde nederlaagserie, waarbij de bokaal telkens inzet was. Met goedvinden van de schenker was er besloten om er dit jaar een eind aan te maken. Maar wie mag de wisselbeker houden? Voor de laatste wedstrijd kwamen in aanmerking Piershil (dat eenmaal had gewonnen) en Maasdam (dat daartoe tweemaal kans had gezien). Onder leiding van de heer H.A. van Merkesteyn kwamen zo de beide ploegen tegenover elkaar te staan.
Ondanks de hevige regenval was het terrein van NBSVV goed bespeelbaar. Ruim vierhonderd toeschouwers zagen de eerste kans voor Maasdam, toen Cor Ketting van 35 meter oerhard op het Piershilse doel knalde. Na 25 minuten werd Karel Snijders door een Maasdammer van de bal gezet, arbiter van Merkesteyn legde de bal op de stip.
Dat zou 1-0 hebben betekend als Adri Achterberg raak geschoten zou hebben. Maar vier minuten later maakte Achterberg zijn fout weer dubbel goed. Met een dubbele 1-2 met Karel Snijders drong hij op naar het doel van Maasdam en Achterberg besloot de fraaie actie van de beide Piershillers met een onhoudbaar schot: 1-0. Voor de rust kwam Piershil nog op 2-0 toen Jan Achterberg de bal uit een passje van Karel Snijders onhoudbaar in het Maasdamse doel schoot.
Vlak na rust kopte Gerard de Snoo een hoekschop van Arie Hoogvliet achter van Buren, 2-1. Daarna werden de aanvallen van Piershil weer talrijker, in de 22ste minuut moest doelman Bijl zwichten voor een schot van Karel Snijders: 3-1. Negen minuten voor het einde toch weer een opleving in de vorm van een strafschop, toen Rob Boot van Piershil zijn tegenstander Cor Ketting binnen de lijnen vloerde. Jo Schouten schoot vanaf elf meter de stand naar 3-2. Nadat in de kantine de voorzitter van NBSVV de heer Kraak zijn dank aan het adres van beide ploegen had uitgesproken, reikte de heer D. Hubers de bokaal aan aanvoerder Adri Achterberg van Piershil uit. Daarna beleefden de Nieuw-Beijerlanders in hun kantine een langdurig roodwit feest welke men zich nog lang zal heugen!

(Bron: Presentatiegids SV Piershil. Deze kwam tot stand met dank aan deze sponsors: L.A.W. TOL BVVakgarage Basis Car FixI-Teq (Kratoz – Mitoz)Van Eck GroupZpartscentre.comBluekens Volvo en Profile DBS, waarvoor dank!)