Rico Wols: “Ik werk met mensen die me nodig hebben”

Rico Wols werd geboren op 17 november 1995. Begonnen als ‘kabouter’, tegenwoordig is hij de scherpschutter van Piershil 3.

Je stond al op jonge leeftijd op het veld!

Ja, ik was er vroeg bij. Een jaar of vier/vijf was ik. Bij Piershil werd toen net een kabouterteam opgericht.

De tijd vliegt, wat doe je tegenwoordig?

Ik volg de opleiding gehandicaptenzorg, persoonlijk begeleider. Eerst heb ik een sportopleiding gedaan, maar dat werd niets. Toen ben ik een jaar gaan werken. Ik besefte in die periode dat daar maar één persoon beter van werd: mijn baas. Nu werk ik met mensen die mij nodig hebben, dat geeft veel voldoening. Ik ben er om hun leven beter te maken, dat voelt goed.

Hoe lang duurt die opleiding?

Ik volg de opleiding bij het Da Vinci College in Dordrecht. Ik heb nu het eerste jaar gehad, nog twee te gaan. Op mijn stageadres (Het Molenschaer in Strijen) heb ik ook vakantiewerk gedaan. Daar komen mensen met een verstandelijke, een lichamelijke of meervoudige beperking voor dagbesteding.

Nog andere baantjes momenteel?

Ja, ik bezorg pizza’s. Voor La Fontana in Zuid-Beijerland. Dat is flink aanpoten tijdens mijn diensten, de ene na de andere bezorging. In Piershil zijn Darwyn en Bantoe de grootverbruikers, haha.

Je bent clubtopscorer Rico, proficiat! Met 11 goals in 20 wedstrijden, 0,55 treffers per duel!

Hoppa, ongelooflijk joh. Maar het interesseert me geen ene bal. Ik sta in de spits omdat ze allemaal vinden dat ik dat goed doe, liever speel ik aan de buitenkant. Ik hoop dat volgend seizoen Darrie in de spits staat.

Wat was je mooiste goal?

Dat was in een thuiswedstrijd. Ik probeerde een bal te koppen, maar deze kwam op mijn rug. Iedereen dacht dat ik kopte, terwijl ik niet eens besefte dat ik had gescoord.

Weet je dat je met een familielid speelt? Leg eens uit!

Haha, dat is Robert. Maar hoe, ik heb werkelijk geen idee. Iets aan mijn vaders kant geloof ik, ik heb het ooit wel geweten.

Jullie hebben een boegbeeld als trainer/leider, vertel!

De aanwezigheid van Johan Hartog maakt ons team compleet. Hij moet alleen niet op doel gaan staan tijdens de training, we moeten ons inhouden bij het schieten! We durven hem eigenlijk niet te vragen of hij een beetje op het middenveld wil gaan lopen. Nu maar hopen dat hij dit leest. Maar we koesteren zijn aanwezigheid!

Wie is je minst favoriete medespeler?

(na een bedenktijd van 0,1 seconde…) Ricardo Kegel! Je loopt je helemaal de bonken en dan gaat hij nonchalant lopen doen, haha.

En je favoriet?

Leon Boot! Vanwege zijn geniale opmerkingen, wat een droogkloot. En een prima verdediger, met impulsieve acties. Schiet soms mee naar voren, negen van de tien keer gaat dat nog goed ook. Dankzij hem hebben we de eerste overwinning geboekt afgelopen seizoen. Hij pakte rood om een 2-1 voorsprong te behouden. De strafschop werd gemist, na afloop was het doodstil in de kleedkamer. We beseften niet eens dat we hadden gewonnen.

Want anders was het feest geweest?

Het gaat ons niet om het winnen. Als we verliezen denkt iedereen ‘boeien’. Als we winnen denkt iedereen ‘boeien’. Het bier moet smaken, daar gaat het om.

Het komend seizoen?

Gaat weer een mooi seizoen worden. We zijn extreem vroeg begonnen met trainen. Dat komt door Robert. Die loopt iedereen op te fokken in de groepsapp!

(Bron: Presentatiegids SV Piershil. Deze kwam tot stand met dank aan deze sponsors: L.A.W. TOL BVVakgarage Basis Car FixI-Teq (Kratoz – Mitoz)Van Eck GroupZpartscentre.comBluekens Volvo en Profile DBS, waarvoor dank!)